
Financiële paragraaf Kwaliteitskader Huisvesting geactualiseerd
De financiële paragraaf van het Kwaliteitskader Huisvesting is in mei 2025 geactualiseerd. Gemeenten en schoolbesturen beschikken daardoor weer over een actuele set standaardkengetallen die inzicht geven in de stichtings- en exploitatiekosten van een nieuw te bouwen schoolgebouw in het funderend onderwijs.
Inzicht in kostenontwikkeling
De onderbouwing van de financiële paragraaf volgt de opzet van vorig jaar. De onderliggende kwaliteitscriteria zelf zijn niet aangepast. Dat wil zeggen dat de kostenkengetallen voor drie referentiegebouwen voor het po en vo zijn geactualiseerd en dat er ook weer een doorrekening naar de levensduurkosten over een periode van 20 en 40 jaar is uitgewerkt. Om de vergelijking met de VNG adviesnorm te kunnen maken zijn per referentie en gekozen kwaliteitsniveau de kosten voor een basisscenario en een levensduurscenario inzichtelijk gemaakt. Door ontwikkelingen op gebied van de energieprijzen is het voordeel in de exploitatiekosten over de totale levensduur iets kleiner geworden.
Ontwikkelingen energiemarkt
BDB heeft de financiële onderbouwing van het landelijke Kwaliteitskader Huisvesting uitgevoerd. Er zijn enkele financiële variabelen die een groot effect kunnen hebben op de levensduurkosten, zoals de energieprijzen en de ontwikkeling daarvan. Wanneer er geen opbrengsten meer zijn voor teruglevering, of wanneer de energiekosten dalen, is het voordeel van de levensduur TCO-scenario’s minder groot of heeft zelfs hogere levensduurkosten tot gevolg. Wanneer de kosten voor de inkoop van energie stijgen, zullen de TCO-scenario’s een positiever resultaat laten zien. Behalve de ontwikkeling van de energieprijzen hebben ook de ontwikkelingen met betrekking tot de energiebeschikbaarheid en de bijbehorende kosten invloed op de resultaten. Het is van belang om voor iedere situatie deze aspecten specifiek te beoordelen.
Programma Onderwijshuisvesting
Het kwaliteitsniveau met de hogere prestatie-eisen (zoals omschreven in het Kwaliteitskader) voldoet aan alle eindnormen voor toekomstbestendige huisvesting, zoals beoogd vanuit het Programma Onderwijshuisvesting. Denk aan prestatie-eisen op gebied van duurzaamheid en energieprestatie (Energieneutraal), circulariteit en flexibiliteit, gezondheid en comfort (Frisse Scholen) en beleid voor kansengelijkheid (inclusiviteit en toegankelijkheid).
Met het Programma Onderwijshuisvesting werken we samen met de sectoren en de markt aan een integrale en gestandaardiseerde aanpak om een versnelling en kwalitatieve verbetering van de (verouderde) huisvestingsvoorraad te realiseren.
Download hier het Kwaliteitskader Huisvesting inclusief bijlage D
Online informatiesessie kostenkengetallen
Vragen over de actualisatie, of wil je weten hoe je de financiële paragraaf met standaard kostenkengetallen kunt gebruiken? Meld je dan aan voor de online informatiesessie op woensdag 2 juli om van 10:00 tot 11:30 uur.